Vier beurs-anciens wagen zich aan elk drie voorspellingen voor de komende twintig jaar

Technologie en klimaat op kop, Europa verder op de terugweg, maar ook zorgen over het financiële systeem

In het volle besef dat lange termijntrends zich niet haarscherp laten voorspellen, wagen vier fondsbeheerders zich aan elk drie voorspellingen voor de komende twintig jaar. Wie het aan het juiste eind heeft, weten we in 2040. Over één ding zijn ze het alvast roerend eens: beleggers die vol inzetten op één trend of die zonder actieve opvolging inzetten op lange termijntrends, doen zelden goede zaken. Alleen met een actief beheerde portefeuille, regelmatige opvolging en doorgedreven research slaag je erin om tijdig bij te sturen. Want "events, my dear", die zullen er ook de komende 20 jaar met overvloed zijn.
 

  • 80% van alle wereldwijde datatoepassingen zal worden verwerkt in professionele cloud-omgevingen in plaats van op stationaire computers en servers.
  • Elektriciteit zal voor 80% worden geproduceerd uit hernieuwbare bronnen.
  • 80% van de personenauto's zullen elektrische voertuigen zijn

Frank Schwarz, Portfolio Manager at MainFirst

 

  • Technologie is een blijver – we staan aan de vooravond van grote doorbraken op gebied van artificiële intelligentie, internet of things, machine learning, blockchain, … Ook exponentiële groei in volume van data verzameling. Disruptie is de norm in de toekomst.
     
  • Klimaatinvesteringen – de groeipool voor de komende decennia en een belangrijke opportuniteit voor heel wat bedrijven. Bedrijven die hierin voorop lopen, zullen de concurrentie voor blijven en betere prestaties neerzetten dan andere sectorgenoten.
     
  • Gezondheidszorg – zowel in Europa, de VS en andere regio’s in de wereld zal de vraag naar gezondheidszorg alsmaar toenemen. De trend van vergrijzing zal zich alsmaar doorzetten en de vraag naar medicijnen, behandelingen en medische technologieën zal alsmaar toenemen

Johan Van Geeteruyen, Head of Conviction Global Balanced Management at DPAM.

 

  • De rente kan langer dan de komende 20 jaar laag blijven, of in ieder geval tot het schuldprobleem is opgelost. Schuldverlichting kan alleen slagen door negatieve reële rentetarieven, zoals in de financiële repressie van de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw.
     
  • Dit spreekt in het voordeel van de materiële activa, waar de inflatie van de activaprijzen waarschijnlijk zal aanhouden. Tegen deze achtergrond zijn aandelen overigens de activaklasse die tot nu toe het minst van deze ontwikkeling heeft geprofiteerd.
     
  • Wij verwachten dat Europa verder achterop raakt bij de VS en China. Beide landen hebben moeite om de supermacht van de toekomst te worden. Dit biedt potentieel voor crises, Europa bevindt zich in een moeilijke positie.

Bert Flossbach van Flossbach von Storch AG

 

  • Ecosysteemgrenzen zullen grenzen stellen aan wat mogelijk is qua economische activiteit en zullen (dientengevolge) ook richtinggevend zijn voor het beleggingslandschap.
     
  • Ergens in de komende twintig jaar een explosie of implosie van het financiële systeem: de schuldniveaus die we nu aan het opbouwen zijn (of die er nu al zijn) zijn op lange termijn onhoudbaar. Er is nu geen enkele discussie over schuld, maar uiteindelijk moeten schuldeisers het vertrouwen hebben dat schulden op lange termijn nog worden terugbetaald. Dat kan alleen maar als die schulden ook productief zijn aangewend. En daar kan je toch echt vraagtekens bij stellen.
     
  • We gaan een verdergaande opmars van technologie krijgen die ons leven nog grondiger gaat veranderen: waar we wonen, hoe we werken etc. De vruchten van de ICT revolutie zullen de komende jaren leiden tot drastische veranderingen, zoals nu ook al op de beurs is te zien.

Hans Stegeman – Chief Investment Strategist, Triodos IM

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Befirm

Befirm is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in financiële en corporate communicatie. De senior consultants van Befirm begeleiden tientallen nationale en internationale financiële spelers in hun externe communicatie in België, Nederland en Luxemburg.  

Befirm maakt samen met Bepublic, Bereal en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be